Genieten met de Methusalemfactor

29 september 2011 |

De onderlinge (hard)loopwedstrijden worden georganiseerd door Hercules en Parthenon. Er doen een aantal fanatieke TVD’ers mee. Toch laat een groot deel van de triatleten deze wedstrijden aan zich voorbij gaan. Dat vind ik jammer. Daarom hieronder mijn oproep aan alle TVD’ers om mee te doen!

Er zijn vier wedstrijden waarbij de beste drie resultaten tellen voor het eindklassement. De afstanden zijn 5000m, 1500m en 3000m op de baan en 5000m achtervolging op de weg. De wedstrijden zijn verdeeld over het seizoen. De wedstrijden worden steeds populairder, er nemen gemiddeld 100 lopers deel. Het ruime deelnemersveld wordt in diverse startgroepen ingedeeld. De groepen zijn gebaseerd op de door de lopers vooraf doorgegeven streeftijd. Zo loop je altijd tussen atleten van jouw niveau. Ook is er redelijk wat publiek, namelijk alle andere startgroepen.

De laatste onderlinge wedstrijd van het seizoen is 5000m achtervolging op de weg. Ook hierbij speelt je streeftijd een belangrijke rol. De achtervolging is zo georganiseerd dat de minst snelle loper als eerste van start gaat. Met vaste tussenpozen gaan steeds snellere lopers van start. De ontwikkeling van de wedstrijd laat zich raden. Het deelnemersveld schuift ineen. Elke loper probeert naar zijn voorganger te lopen. Er is altijd wel iemand om in te halen!

Maar het beste van de onderlinge wedstrijden is nog onderbelicht: de Methusalemfactor!

Methusalem is volgens de bijbel de oudste man ooit (Genesis 5, 21-27), maar hoe oud is hij precies? Daar lopen de meningen van Bijbeluitleggers over uiteen. Om zijn leeftijd te duiden wordt er gegoocheld met cijfers en dat zie je ook terug bij de Metusalemfactor. De Methusalemfactor is een berekening om iedereen die deelneemt aan de hardloopwedstrijden gelijke kansen te geven ongeacht sekse of leeftijd. Het officiële eindklassement van de onderlinge wedstrijden wordt berekenend aan de hand van de Methusalemfactor. Ik heb onderzocht hoe de berekening precies gemaakt wordt. De looptrainers antwoorden op mijn journalistieke vragen: “Tja, ehmm ingewikkeld...” en “Dat kan ik je niet uitleggen”. Ook Mark van Hemert heeft via Google gepoogd te achterhalen wat deze factor behelst. Hij concludeert dat het een lokaal fenomeen moet zijn. Tijdens een looptraining zei hij: “Het is heel gek, maar Google toont alleen Dordtse uitslagenlijsten”. Dit heeft mij doen besluiten ook het www te raadplegen. Ik begin bij de betrouwbaarste informatiebron: Wikipedia.org. Zoek ‘Methusalemfactor’ enter... Bedoelde u: metaaldetector? Google doet het beter: 25 resultaten. De Methusalemfactor is inderdaad een lokaal fenomeen. Toen ik de zoekresultaten bestudeerde stuitte ik op een frappant feit: Marc staat met hulp van de Methusalemfactor altijd op het podium! Behalve Marc is de Methusalemfactor ook vrouwen gunstig gezind: Er wint altijd een vrouw! Onder het motto de onderste steen boven heb ik de wedstrijdleiding aangesproken. Ook zij weten niet van de hoed en de rand. Na aandringen krijg ik te horen dat de berekening door oude mannen in de kantine bedacht is... Op naar de bar! Een oude man, die verder anoniem wil blijven vertelde me: “Deze formule is van voor mijn tijd. De berekening is van generatie op generatie doorgegeven. De eerste berekening stond in Lotus 1-2-3, via Microsoft Excel 3.0 is de berekening terecht gekomen in Excel 2007. Al deze updates heeft de betrouwbaarheid niet veel goeds gedaan. Spannend blijft het wel, want je weet nooit waar je looptijden goed voor zijn.” Ik confronteer hem met het feit dat er altijd een vrouw wint. Hij antwoord: “Ja, leuk hè? Daar geniet ik ook zo van!”.

Kortom, iedereen kan genieten van de onderlinge hardloopwedstrijden. Iedereen loopt op zijn eigen niveau. Iedereen maakt kans om als eerste te finishen. Iedereen maakt dankzij de Methusalemfactor kans om te winnen. Doe je komend seizoen mee? 

Coen van der Kamp