Zwemloop Heerjansdam

20 augustus 2017 | Richard H

Wat? De 13e open waterwedstrijd te Heerjansdam. 

Waar? "het Waaltje" in Heerjansdam

Voor de meeste TVD-ers een veelbezocht stukje water om de buitenwater technieken weer wat te trainen en verfijnen. Nu echter het strijdtoneel van de echte zwemspecialisten. Al 13 jaar lang komet menig zwemliefhebber uit de regio richting Heerjansdam om zijn of haar  krachten te meten. Zo ook dit jaar, echter voor dit jaar hadden ze iets nieuws bedacht. Ze kwamen op het goede idee om naast de zwemwedstrijden ook een zwemloop te organiseren. Wij Triatleten zijn in de basis misschien geen echte zwemspecialisten, maar als je ons na het zwemmen nog even los laat gaan op het asfalt dan zijn wij op zo'n leuk evenement graag van de partij. Toen het bekend werd schreef menig TVD lid zich dan ook direct in. Lekker even "knallen als malle" zou Albert zeggen. 500 meter zwemmen en 5 km hardlopen. 

 

Afgelopen zaterdag was het zover. Met 48 deelnemers kon er gestart gaan worden. Het weer was misschien niet ideaal, maar nat werden we toch al. Voor de start nog even een korte briefing van de KNZB die daarbij nog bijna 2 TVD-ers uitsloot van deelname ivm met te lange (en fel gekleurde) nagels. Gelukkig werden we hier gesteund door de regels van de NTB die dit gelukkig gewoon toelaten. Het was anders een hele klus geweest voor de dames om die nagels er op tijd af te knagen. 

 

Eindelijk mochten we het water in maar de start werd nog even uitgesteld vanwege oponthoud in de voorgaande zwemsessie. Iets wat voor de deelnemers zonder wetsuit niet echt optimaal was. Het was namelijk behoorlijk fris. Maar toen werden we eindelijk losgelaten. Nadat het startschot had geklonken ging iedereen er als een haas vandoor om zich de nodige ruimte te verschaffen. Ik probeerde gelijk met de voorste mee te komen maar zat na 200 meter al behoorlijk stuk. Ik moest echt mn eigen tempo gaan zwemmen. Na het keerpunt had ik weer wat lucht en kwam ik in mn slag. Uiteindelijk kwam ik als 7e uit het water. In de wisselzone passeerde ik vervolgens direct een aantal deelnemers en schoof ik al door naar plek 5. Het lopen ging gelijk lekker. Ik kon het tempo gelijk hoog houden en passeerde in de eerste kilometer nog 2 deelnemers. Een podiumplek lag voor het grijpen. Maar waarom genoegen nemen met plek 3. Op het lange rechte stuk kon ik zien hoeveel achterstand ik nog had. Dat viel eigenlijk best mee en ik kwam vrij snel dichterbij aan nummer 2. Nadat de tweede plek was binnen gehengeld alle focus op de koploper. Bij het keerpunt zag ik al snel dat deze jongen een aardig tempo liep en dat het heel moeilijk ging worden om daar nog in de buurt te komen. Ondanks dat ik wel wat dichterbij kwam was de race te kort om een bedreiging voor de 1e plek te vormen. Belangrijkste nu was in ieder geval de 2e plaats te consolideren en zo mijn eerste individuele podium veilig te stellen. Dat lukte en onder toeziend oog van alle aanwezige TVD's (allemaal bedankt voor het wachten) mocht ik de zilveren plak in ontvangst nemen. Ik ben er heel blij mee. Dat smaakt naar meer :-)

 

Mvg

 

Richard H