Bayman triathlon

5 oktober 2022 | Albert

Afgelopen weekend, op uitnodiging van TVD-lid Björn, mee naar Frankrijk voor de Bayman triathlon bij "le Mont Saint Michel". Björn moest hier voor zijn werk merchandising en medailles voor de deelnemers afleveren en onze eigen spullen zoals tas en racefiets paste nog net in de bus 😉.

De heenreis hebben we in 2 etappes gedaan met een overnachting in de stad Amiens. In deze stad vestigde Jules Verne en zijn familie zich in 1871. Dat kan je nog overal terug zien in de stad. Dit is ook niet vreemd, want meneer Verne heeft zich 16 jaar lang in de gemeenteraad ingezet voor onderwijs en cultuur.

De volgende dag door naar de Mont Saint Michel. Na Parijs is de Mont Saint Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. Allereerst de merchandising af geleverd. Daarna hadden we geen verplichtingen meer en konden we gaan genieten en de omgeving verkennen. Gelukkig was het weer ook opgeknapt en zag het ook voor de dagen erna goed uit.

De omgeving was voor ons NL'ers 1 groot feest der herkenning: vlakke wegen, plaats-/straatnamen a la "les polders" of "rue de polder", wind in de polder. 10km landinwaarts ligt er nog een heuvelrug met klimmetjes tussen de 400a800m lang met stijgingspercentages rond de 10%, die voor wat afwisseling zorgen in het fietsparcours.

De Bayman triathlon werd voor de 1e x georganiseerd met op de zaterdag de hele en halve afstand. Dirk Wijnalda pakte de winst in de allereerste editie in een tijd van 08:55:43 door o.a. 16 minuten goed te maken op de afsluitende marathon en te winnen met 2 minuten voorsprong op de nr. 2.

In de allerlaatste loopronde (in de laatste 3km) van elke afstand dien je nog de Mont Saint Michel omhoog te lopen en een kort rondje langs de abdij te lopen. Dit rondje bestaat vooral uit zeer steil omhoog, trapje op en af, trapje op en af, trapje op en af, trapje op en af (misschien mis ik er nog een paar, maar ik was op een gegeven moment de tel kwijt) en weer zeer steil naar beneden om richting de finish te lopen.

Dit mochten wij zondag tijdens onze deelname aan de olympic distance (noemen ze in Frankrijk, triathlon M) ook mee beleven en ondanks dat het zeer pittig is, geeft dit een zeer bijzonder en interessant element aan het looponderdeel.

Björn en ik hebben erg genoten van deze wedstrijd en ons triathlon-seizoen naar grote tevredenheid afgesloten (Björn 22e en Albert 37e, 399 starters totaal op de OD-afstand).

Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke wedstrijd in het laatste weekend september/begin oktober, dan is de Bayman triathlon wellicht wat voor jou: mooie omgeving, vlakke wegen, altijd wind, korte klimmetjes, strak/goed georganiseerde wedstrijd tegen zeer acceptabele prijzen, keuze uit hele/halve/OD-afstand, goede uitgebreide after finish-lunch en op een iconische, zeer mooie wedstrijdlocatie: kortom een aanrader!