Eredivisie

30 mei 2022 |

TV Dordrecht klopt bij zijn debuut in de Eredivisie (teamcompetities) niet op de deur, maar slaat deze met een harde knal open. Ze zwemmen, fietsen, lopen in het team-time-trial format tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de eredivisie naar een 2e plek in de uitslag.   

Hiermee gaan de mannen van TV Dordrecht door met hun podiumreeks. Sinds het seizoen 2019 haalt het team (achtereenvolgens in 2019 in de 2de divisie zuid, en in 2021 in de 1e divisie),  steeds het podium in de daguitslag van de teamcompetities wedstrijden. 

Na afloop spraken we de atleten en vroegen hen hoe ze deze wedstrijd, afgelopen zaterdag 28 mei te Almere-haven, hebben beleefd:

1. Jullie eindigen vandaag 2de op 15 seconden achterstand op het winnende team: VZC Veenendaal. Thomas, hadden jullie onderweg door dat jullie goed bezig waren en hoe merk je dat? 

Met het format van deze race was het lastig om precies te weten waar we lagen in de race. Wij startten als eerste, als net gepromoveerde ploeg, terwijl de concurrenten voor de dagzege een paar minuten later het water ingingen. Het was pas mogelijk om een beetje een idee te krijgen waar we lagen nadat we waren omgedraaid op de Gooimeerdijk-Oost, en het gat met de andere teams al groot was. We hadden dus goed gezwommen en op de fiets ging het samenwerken ook goed. Ik had hierdoor wel het gevoel dat we echt in de race zaten en dat werkt motiverend als het zwaarder wordt. Bij het lopen liepen we al snel in een heel goed ritme en kregen we voor het eerst het tijdverschil vanaf de zijkant mee: 10 seconden op de eerste plek. Dit zorgde er wel voor dat we alles uit onszelf en uit elkaar haalden, uiteindelijk was dat niet genoeg om te winnen, maar ik ben erg trots op ons team en deze prestatie. 

2. Jullie zwommen in het Gooimeer, fietsten heen & weer over de Gooimeerdijk-Oost en liepen heen & weer over de Gooimeerdijk-West. Ben, hoe waren de omstandigheden vandaag tijdens de wedstrijd en in welke mate had dit nog invloed op jullie presteren? 

Tijdens de wedstrijd stond er een stevige wind. De start was op een strand en was goed beschut van de wind, waardoor het water het eerste stuk nog rustig was. Toen we na een paar honderd meter het open water hadden bereikt, werden we toch wel een beetje verast door de golfslag. Hierdoor moesten we tijdens het zwemmen nog een keer hergroeperen, maar dat heeft gelukkig bijna geen tijd gekost. Voor het fietsen hadden we tijdens de verkenning al afgestemd de eerste 10 km (wind mee) “wat te sparen” om de laatste 10 km (wind tegen) goed te kunnen rammen. Voor het lopen hadden we ook van tevoren afgesproken dat er op het stuk wind tegen één persoon tegelijk op kop zou lopen zodat er geen energie verspild wordt. Tijdens de wedstrijd is alles denk ik redelijk volgens plan gegaan met dit mooie resultaat als gevolg. 

3. De afgelopen jaren hebben jullie steeds promotie behaald, in 2019 in de 2de divisie Zuid en in 2021 in de 1e divisie. Dit jaar maken jullie je debuut in de Eredivisie. Sam, hoe komt het dat jullie vandaag tot deze prestatie zijn gekomen? 

Haha, nou... Ik was toen nog geen officieel onderdeel van dit team. Ik heb zelf de afgelopen jaren niet fysiek meegewerkt aan het omhoog werken naar de eredivisie. Wel was ik al heel erg betrokken binnen de vereniging en train ik al lange tijd samen met de jongens waarmee we vandaag geracet hebben. Daar zit, denk ik, dan ook gelijk de kracht van deze ploeg. Ondanks dat we voor het eerst met elkaar uitkomen als 1 team trainen we al een aantal jaar veelvuldig samen, zijn we goede vrienden van elkaar en weet iedereen van elkaar wat zijn sterktes en zwaktes zijn. Dat betekent dat we goed op elkaar ingespeeld zijn. Voor de mensen van buitenaf zien we er misschien uit als een nieuw, bij elkaar geraapt, zooitje maar voor ons voelt dit als heel vertrouwd. Ik persoonlijk heb veel over voor deze gasten en geef graag wat extra als het erop aan komt! 

4. Jullie kwamen net over de finish en zoals dat gaat met een team-time-trial (tijd van de 4de atleet telt als eindtijd), is dit gaan tot het gaatje en daarbij heeft er altijd wel 1 of soms meer atleten het superzwaar. Max, wat ging er door je heen toen je op de finish af kwam? 

In dit format racen is altijd zwaar. Als team loop je natuurlijk zo hard als de 4e man (net niet) kan. Zelf kreeg ik het erg zwaar na 3 km, mijn benen liepen langzaam vol en me maag begon wat te protesteren. Gelukkig konden de jongens me goed helpen met Ben op kop in de wind en Sam die af en toe een duwtje in de rug kon geven, hebben we toch weinig tijd verloren. Dus zo ellendig als ik me voelde, was ik blij dat de finish eraan kwam. Eenmaal over de finish wisten we denk ik allemaal wel dat de wedstrijd voor ons erg goed gegaan was. Het was dus alleen nog afwachten wat de andere teams gedaan hadden. 

5. De volgende wedstrijd is op zaterdag 25 juni te Rotterdam bij de Willem-Alexander roeibaan. Dit is tevens het NK over de Olympische Afstand (standaard afstand). Nick, allereerst hoe kijk jij terug op deze wedstrijd en wat zijn jullie verwachtingen voor de volgende wedstrijd? 

Wij kunnen als team terugkijken op een zeer geslaagde wedstrijd. Met onze kwaliteiten was het format van deze race (team-time-trial) op ons lijf geschreven. Wij hebben het vooral bij onszelf gehouden. Op de concurrentie hadden we geen invloed, op onze eigen prestatie wel. Dat dit dan meteen resulteerde in een 2e plek tijdens ons debuut in de Eredivisie maakt ons trots en geeft ons vertrouwen voor de komende wedstrijden.  De eerstvolgende is op 25 juni tijdens het NK OD in Rotterdam. Een totaal andere wedstrijd, waar zeker niks cadeau wordt gegeven. De goede vorm is aanwezig, we zijn er klaar voor! 

Ben, Max, Thomas, Sam en Nick bedankt voor jullie antwoorden. Jullie hebben een schitterende prestatie neergezet bij jullie debuut in de Eredivisie en we wensen jullie veel succes voor de volgende wedstrijden!