Challenge Gran Canaria

26 april 2023 | Albert

Zaterdag 22 april om 08:00uur stonden André, Björn en Albert op playa Anfi del Mar, dan eindelijk, aan de start van de Challenge Gran Canaria.

Als agegroupers mochten we om 08:04 starten na de pro heren en dames. De gehele week tijdens onze vakantie/trainingweek waren we al geregeld bij zwemmen, fietsen en lopen o.a. bekende triathleten zoals Sam Laidlow, Patrick Lange, Aaron Royle, Anne Haug, Andi Dreitz, Diede Diederiks, Evert Scheltinga, Milan Brons, Youri Keulen, etc... tegen gekomen. Nu kregen we de kans om in dezelfde wedstrijd deze klasbakken van dichtbij aan het werk te zien.

Vooraf aan de start en tijdens de wedstrijd ontdekten we dat zwem/fiets/loopparcours toch nog iets anders in elkaar stak dan we van tevoren uit de aanwezige informatie konden opmaken. Onthoud bij een wedstrijd in Spanje dat je in Spanje bent en sommige informatie "manana, manana" komt.

Na 2 ronden zwemmen in een redelijk kalme zee, mochten we alvast de loopbenen inzetten om de 430 meter naar T1 af te leggen. Tas uit rek pakken, wetsuit uit, fietshelm op, gelletjes in achterzak steken, wetsuit in tas frommelen, terughangen aan het rek en weg richting je fiets. Verdere verloop in en uit de wisselzone gaat wel gelukkig zoals je als Nederlander bij triathlonwedstrijden in eigen land gewend bent. 

Fietsend over de promenade, 1e klim langs hotel omhoog naar de rotonde, verder klimmend, keerpunt passerend (oh, is het keerpunt hier en dus niet bij rotonde beneden zoals in de race-informatie stond: eerste meevaller van de dag 👍), vervolgens 11km heuvel op/af gecontroleerd hard fietsen, andere atleten inhalen en ingehaald worden, kop van de wedstrijd pro heren/dames komt alweer terug (jeminee wat gaan die hard), Björn en André zie ik vervolgens ook (zo, die rijden ook flink stuk verder voor me), bij keerpunt aan gekomen (oh, beter, ligt dichterbij dan in de race-informatie stond, scheelt een afdaling en klim): 2e meevaller van de dag👍), Björn en André toch minder ver dan ik in 1e instantie dacht. 11km weer terug en dit herhaalt zich vervolgens nog 3x.

Terugkomend in T2, fiets zo ver mogelijk naar voren zetten (geen vaste plekken), weer dezelfde procedure als in T1, tasje pakken, loopschoenen aan, gelletjes in achterzak, fietshelm in tas, tas ophangen en weg. Steile afdaling naar beneden en via de promenade op weg naar 1e keerpunt. Benen voelen eigenlijk wel goed, maar jeminee wat is het bloedje verziekend warm 😰. In deze omstandigheden 20km lopen lopen dat word een flinke opgave. 

André gaat als een stoomtrein door over het loopparcours en dat is knap, want de ondergrond wisselt steeds (straatstenen, spaans asfalt (dat is zeer slecht asfalt), gravel/zand/grind, 3 vervelende korte klimmetjes omhoog en dat 5x heen&weer lopen). Björn gaat tot halverwege het lopen ook zeer goed in zijn 1e halve, maar krijgt dan steeds wat meer last van zijn knie en de hitte waardoor snelheid er meer uit gaat. Bij mezelf gaat dat al in ronde 1, want moet nodig naar wc om de blaas te ledigen en daarna is de motivatie om hard te pushen in dit warme weer snel weg en gaat standje: koelen en duurlooptempo aan.

Na 04:47:42 en 04:56:01 en 05:12:56 komen we aan bij de finish. Zoeken meteen de schaduw op en napratend komen we tot de conclusie dat we een gave, leuke wedstrijd hebben gehad en ons individueel resultaat past bij de hoeveelheid training die we de afgelopen maanden soms wel/niet consistent hebben gedaan. 

Kortom heb je interesse om je seizoen te beginnen met een pittige halve triathlon in april (motivatie doel voor de wintertraining) dan is de Challenge Gran Canaria zeker aan te raden!

aftermovie: https://www.youtube.com/watch?v=rkQl5xG6FSI

 

Met sportieve groet, 

André, Björn en Albert