TV Dordrecht start Eredivisie seizoen goed!

15 mei 2024 | Albert

Afgelopen zaterdag was het zover voor onze TVD Heren: de 1e wedstrijd van een nieuw seizoen in de Eredivise.

Vanaf 12:00 zwommen alle atleten steeds om de 10sec weg voor een individuele supersprint (175m zigzag zwemmen door het zwembad, 7,6km (2 ronden) fietsen en 2,4km (2 ronden) lopen. Na dit sprintfestijn worden bij elk team de tijden van de eerste 3 atleten opgeteld en x 2/3 gedaan om de tijdsverschillen in de middagserie te bepalen. In de middagserie starten de teams dan volgens het jachtstart-prinicipe (jagen op het snelste team).

Onze jongens waren meteen goed gestart en met de 2e tijd na de ochtendserie konden ze in de middagserie (teamwedstrijd: 475m zwemmen-19km fietsen-4,8km lopen) beginnen aan een spannende strijd om de podiumplaatsen. De teams die op plaats 2 t/m 7 stonden zaten binnen 33 seconden van elkaar. De nummer 1 VZC  Veenendaal was toen al een klasse apart en begonenn de middagserie met 1min41sec voorsprong.

Ben nam de kop met zwemmen. Thomas zat even een x na zijn keerpunt te stoeien met de zwemlijn, maar met al zijn judo-ervaring kwam hij hier als winnaar uit en kon hij zijn koers vervolgen. Na 300m zwemmen gaf Ben af en nam Thomas over voor de laatste 175m. Na enige onduidelijkheid of het de laatste baan was, maar na het in koor roepen van het supportteam (bestaande uit moeder/broer van Thomas, ouders van Ben&Max, Redmer en Albert) was dit op tijd duidelijk. Als een echt team hielpen ze elkaar het bad uit te komen en werd de tussensprint naar de wisselzone ingezet.

De helmen en fietsen werden zo snel mogelijk opgezet, gepakt en begonnen ze aan het fietsonderdeel. Ook op het fietsen lagen de teams van TV Dordrecht, Groningen, Trimates, Trihalis dichtbij elkaar. Groningen passeerde onze jongens in de 2e fietsronde, maar dat was eigenlijk ideaal. Ben en Thomas maakte snel de beslissing om daarachter op stayer-afstand (25m) achter te blijven fietsen om krachten te sparen voor het looponderdeel. Als 2 teams gemiddeld 43 a 43,5km/u per fietsen, dan kost dat  heel veel energie om een ander team in te halen wat bijna net zo snel rijd, dus was dit een verstandige "in the moment" beslissing van onze mannen.

Na een snelle wissel, waarbij Max net iets langer nodig had dan de andere mannen, begonnen ze vlot aan het looponderdeel. Thomas, Ben en Jeroen haalde vrij snel Groningen. De spanning zat er nog goed in, want  na de 1e loopronde hadden Trihalis en Trimates het tijdsverschil teruggebracht na 16 seconden, maar vanaf 2e loopronde stabiliseerde de tijdsverschillen en bleven onze mannen continue in controle. Max bleef hard doorlopen, maar kon het gaatje van 25m niet dichten (de loopvorm is goed in orde). Jeroen kreeg het nog behoorlijk zwaar in de laatste loopronde, maar met steun van Thomas en Ben werd hij over de finish gebracht en behaalde onze mannen een schitterende 2e plaats!

De toon is gezet, het nieuwe Eredivisie seizoen is begonnen. Op naar de volgede wedstrijd in Weert op zondag 9 juni. 

Uitslagen: https://www.dropbox.com/scl/fi/vra8zpo5pv5vrp9ujh8te/2024-Ere-M-uitslag-wed-1-Enschede.pdf?rlkey=xs3sdsjwvgd34cthgkdk8qe3i&e=1&dl=0

Foto's: https://triathlonbond.smugmug.com/Teamcompetities-Triathlon/2024/20240511-Enschede-Eredivisie