Terugval beperken in Stein!

2 juli 2024 | Albert

Allereerst wat uitleg bij de titel: Na onze mooie prestaties in o.a. Almere, Waalwijk en Oud-Gastel, waardoor we op een mooie 2e plaats in de tussenstand staan, werd echter in aanloop naar de wedstrijd in Oud-Gastel al duidelijk dat onze teamcaptain Remi voor de wedstrijd in Stein een flinke uitdaging had om voldoende atleten aan de startlijn te krijgen. 

Remi kwam 2 weken voor Stein er achter dat hijzelf helemaal niet kon starten, want met de kinderen ging hij op fietsvakantie. Verder binnen ons team waren er weinig opties: of op vakantie of geblesseerd. Met hulp van andere teamcaptains werden verschillende opties doorgenomen. Uiteindelijk was Ferdi bereid om te starten in Stein. John had voor het 3e divisieteam andere opties die konden starten voor hun wedstrijd in Wychen. Allebei de divisie-wedstrijden vonden op dezelfde dag plaats.

Opdracht was duidelijk: in Stein met Albert, André en Ferdi starten en de wedstrijd finishen en hopelijk met goed resultaat, zodat we niet teveel gingen zakken in de tussenstand en in Roermond mee kunnen blijven doen voor het podium in het eindklassement. 

Om 07:30uur in de auto, rond 09:15uur aangekomen om startnummers/chips op te halen bij het aanmeldbureau. Nummers op helm, startnummer opspelden, Ferdi bellen, elkaar vinden en vervolgens naar de start, welke aan de haven is in Stein, waar zowel het zwemmen en wisselzone is. Gelukkig had Albert de dag daarvoor op google earth al een verkenning gedaan van het fiets/loopparcours en vonden we vlot de weg naar de haven. Inchecken, fietsen/fietsschoenen/loopschoenen/overige accescoires klaar zetten. Geen tijd meer voor inlopen of andere vorm van warming up, want we hadden nog ongeveer 15 minuten voor de start, dus nog snel zonnebrand op (jazeker, het was voor 09:00uur gestopt met regenen en verwachting was dat de zon er doorheen zou komen. Dit gebeurde ook een aantal x tijdens de wedstrijd) en wetsuits aan.

5 minuten voor de zwemstart stonden we klaar, gingen we te water, nog een paar slagen ingezwommen en vervolgens op lijnen voor de start. Om 10:30uur klonk het startschot en waren we vertrokken voor 2x een driehoek zwemmen tussen 3 boeien. Na 1500 meter zwemmen, klommen we via de trap eruit en rennen we naar de wisselzone. Albert en André kwamen gezamenlijk in een groepje (21e tot 28e positie) uit het water. Ferdi kwam 35 seconden later uit het water. 

In de lange wisselzone (echt lang), was het oriënteren toch lastiger dan van te voren gedacht, want overal aan de linkerkant stonden bomen/struiken die op elkaar leken, bij elke verschillende afstand stonden dezelfde blauwe rekken met overal 1 oranje prullenbak, die precies op zelfde plaats t.o.v. het rek stond (wij stonden met onze fietsen ook t.h.v. een prullenbak). Bij de fiets aangekomen merkte ik dat mijn badmuts en bril 15 meter terug op de grond lagen. Normaal laat je dit liggen, maar omdat het een teamcompetitiewedstrijd is, slaat toch even wat twijfel toe en besluit ik meteen om terug te rennen en beide voorwerpen op te rapen. Ferdi komt eraan, begint te twijfelen, omdat ik terug ren en denkt: Albert is te ver doorgerend, we moeten terug. Gelukkig zie ik dit snel bij Ferdi en roep dat hij door moet lopen, ik raap snel mijn badmuts en bril op en ren terug naar mijn fiets. Vervolgens helm op, fietsbril op.....fietsbril.....waar is mijn fietsbril?.....oh, nee, vergeten klaar te leggen...gaan we zonder door of.... waar is mijn tas...oh, die ligt 3 meter verder op het muurtje.....Ik bedenk me niet verder, open mijn tas en pak mijn fietsbril en vervolgens mijn fiets en ren naar de bike-out (dit alles vind plaats binnen 30 seconden, maar was allemaal niet nodig geweest bij eerder op tijd in de wisselzone zijn en checken of je alles hebt klaar liggen). André is ondertussen al vertrokken, dus snel achter hem aan in de achtervolging.

Fietsen ging lekker, mooi parcours: een afwisseling van 9a10km vlak rijden, Slingerberg op, interessante afdaling met wat bochten richting Elsloo. De ene scherper en minder goed aangegeven dan de ander, verkeersdrempels en rotondes en een 360 graden in keerpunt bij het finishterrein in Stein om vervolgens weer richting de haven te vlammen voor de volgende ronde. 

André na 10km bij 1e x Slingerberg bijgehaald en daarna samen verder gereden. Helaas kreeg André een blauwe kaart, wegens vermeend stayeren in een lastige situatie bij het 270 graden keerpunt in het centrum (veel atleten gaan daar in de remmen wegens de rotonde en de verkeersdrempels). Laten we het erop houden wat wij dit "streng gejureerd" vonden.

In de wisselzone weer aangekomen, hield deze bijzondere wedstrijd voor mij nog niet op. Fiets weg gezet, sokken aan (ja, we gingen toch 11 km of meer heuvel op/af rennen, dus wilde ik niet risico nemen op blaren), schoenen aan, petje mee, ik loop weg en wil mijn pet opzetten...oh, wat een beginner ben ik, toch🤭...nog mijn helm op. André ziet dit gebeuren en moet er kostelijk om lachen. Gelukkig ben ik nog maar 3 meter van mijn fiets verwijderd, dus helm af en bij fiets gelegd en weer snel door. Samen met André richting run out. Bij de penalty box nemen we afscheid, want André moet hier zijn penatly pakken. 

Als 16e loop ik T2 uit, maar meteen heb ik aansluiting bij nr 15 en zie de 14e een paar meter verder voor me lopen. Via de havenstraat lopen we omhoog en laat ik deze atleten achter me. Via een paar afslagen linksaf (Wilhelminaplein) en rechtsaf (Kruisstraat), die niet staan aangegeven komen we uit op de Valderstraat. Dit is na het aanloopstuk van 1 km het loopparcours waar we straks nog 3x langs komen.  Eerst richting keerpunt bij de finish en daarna via de Valderstraat/Kruisstraat/Kelderstraat weer heuvelaf naar het lusje rondom stukje bos/weide vlakbij het water. Na het keerpunt bij de finish zie ik André aan de andere kant van de straat omhoog lopen en beginnen aan zijn 3x 3,5 km lopen.

Het lopen was zwaar. Je loopt eigenlijk heuvelop/heuvelaf, kort lusje vlak langs het water en dan weer heuvel op richitng finish. Albert bleef rond positie 14 lopen en verloor helaas net de eindsprint voor de 13e plaats (het verrassingseffect werd wellicht te niet gedaan door rechttrekken startnummer🤣). André was als 22e begonnen aan het lopen en rukte op naar de 17e plaats. Ferdi begon als 44e aan het lopen en werd in laatste meters in de eindsprint naar buiten geduwd, maar hij kon nog wel nr 36 pakken, maar helaas bleef nr. 34 uit zijn greep. Kortom een mooie 35e positie.

Na de finish nog napraten met andere atleten. Ervaringen over bewegwijzering, veiligheid parcours worden uitgewisseld en meningen worden gedeeld. Snel rekenen we ons teampuntentotaal uit en weten we dat we geen podium hebben, maar uiteindelijk behalen we een prima 5e plaats en was dit gezien de omstandigheden en ervaringen tijdens de wedstrijd het maximale haalbaar. Vooraf hadden we dit gehoopt, dus toch dik tevreden, want we doen het beter dan onze directe concurrenten en blijven op de 2e plaats staan in de tussenstand.

Op naar Roermond voor de teamcompetities finale (zaterdag 14 september) !