Met Windkracht 7 op het Podium

7 juli 2024 | John

Onze Dordtse Zwemvikingen in de Sportzot 3e divisie triathlon hebben podium gepakt onder Hellevoetse Heroïsche omstandigheden. Brons na woelige wateren en winderige wielercapriolen voor Niels, Ferdi, Richel en Emiel.

Rekenkundig zat het eraan te komen, van een 9e naar een 6e plaats naar een…? Statistisch gezien was het wat ingewikkelder, we starten tenslotte niet altijd met dezelfde basisvier. De voorbereiding was strak goed:

Emiel had de boel aardig opgejaagd in Wychen en was druk met de EK-pool en het TdF-wielerspel. Ferdi mocht de week ervoor proefdraaien bij “de grote jongens” in de 2e divisie. Niels was nog wat aan het uitbollen van Hamburg. Richel kwam net een dag of wat terug uit Zwitserland, waar hij met zijn maatjes Joost van Leusden, Joeri van der Vooren en Ernest Markesteijn zo’n 7 uur en 49 minuten wat gespeeld had in een wetsuit over 1280 hoogtemeters in 37,6 kilometer hardlopen afgewisseld met een luttele 5,75 km open waterzwemmen in ietwat koele bergmeren.

Iedereen blij, want er mocht gezwommen worden, althans… We hoorden van bondsofficial R.N. te R., dat er druk overleg was geweest of het niet afgeblazen moest worden: Windkracht 7, een zeer krachtige wind (50-61 km/uur) bij Hellevoet over het open water Windkracht 8, stormachtige wind (62-74 km/uur). “Schrap het fietsen dan maar.” was het voorstel van Ferdi. De NTB en de uitstekende organisatie van Hellevoet Heroes kozen voor omzetting van het zwemparcours: alles binnengaats, maar wél de volle 1500 meter. Er verscheen direct een twinkeling in de ogen van ons Dordtse viertal.

De kerkklok van Hellevoetsluis tinkelde, en een minuut later bij de laatste klokslag was de Sportzot 3e divisie mannen weg. Heerlijk 500 meter de haven in met klotsende wind mee, en daarna een kilometer met windkracht/golfslag 7 richting de vuurtoren. “Voor de geoefende zwemmer” stelde Hannie vast, die in de ochtend daar al een stukkie gezwommen had.

Richel als 5e uit het water, kort daarop gevolgd door Ferdi als 9e zwemmer. Emiel en Niels dicht bij elkaar op zo’n vier minuten. Van Henk-Jan -Voor wie hem niet kent: De vader van Arend Vogelaar, zilveren medaillewinnaar bij de Hellevoet Heroes Jeugdtriathlon 2024, die naar eigen zeggen het openwaterzwemmen met die golven en het fietsen bij windkracht 7 wel een beetje spannend had gevonden.- hadden we de tip gekregen om de fiets met twee handen vast te blijven houden in het parc-fermé. Een tip die door menig triatleet net iets te laat ter harte was genomen. Goede raad is duur, een tijdritfiets ook.

In de tijd dat er 40 kilometer lang gestoeid werd in de wind, kon op een bescheiden terrasje uit de wind de verjaardag van Marcel Bezemer gevierd worden. Een café latte, een cappuccino met havermelk of sojamelk en dan kiezen welk (veganistische) taartje erbij past. Het zat tegen afzien aan, en tot overmaat van ramp hadden we geen zonnebrandcrème bij ons. Edgar, assistent-official en teamcaptain appte vanuit de wisselzone: “Richel en Emiel als eerste van ons team van de fiets.” “Ferdi en Niels zijn net niet van hun fiets gewaaid.”

Nog even tien kilometer in vier rondjes rennen over de vestingwallen. Niels met haarband en glimlach als eerste van ons team over de finish. ‘Fast and Furious Ferdi’ haalde alles uit zijn tenen en tandvlees om nog net voor Richel en Emiel te eindigen.

Na het voltooien van deze “standaard afstand”, op de terugweg van finish naar wisselzone nabij de het telefoontje van TC Taale: “Als de wiedeweerga terug naar de finish, jullie hebben podium! Ze wachten speciaal voor TV Dordrecht nog 10 minuten.”

“Stand up for the champions” en Emiel met een fles champagne in zijn handen. Hellevoet Heroes 2024, wij waren erbij!

Hellevoet Heroes, 06/07/2024 : : my.race|result (raceresult.com)

Right Said Fred - Stand Up for the Champions (Lyrics) - YouTube