Debuut Op De Kwart Triathlon

5 juli 2010 |

Na vorig jaar en dit jaar een aantal 1/8 triathlonwedstrijden te hebben gedaan, werd het dit jaar eens tijd voor een 1/4.


Een 1/4 is toch iets langer zwemmen, fietsen en lopen dan ik gewend was bij een triathlonwedstrijd, dus dat betekent ook andere dilemma’s: hoeveel drinken neem je mee? Wat voor drinken doe je in je bidon? wat neem je aan eten mee, etc… Kortom vorige week was het zover in Oud Gastel en dat debuut is zeer goed verlopen. Een geslaagd debuut wordt door de schrijver van dit verhaal en overige TVD-leden als volgt beschouwd: 10e in de uitslag, tijd: 02:08:52, en dat bij de eerste keer dat je deelneemt aan een 1/4 triathlon. Ik was en ben nog steeds super tevreden over deze prestatie. Echter als dit de enige 1/4 triathlon van dit jaar is, kan die prestatie wel eens gebaseerd zijn op een portie beginnergeluk en ideale omstandigheden (weinig wind, droog weer, zon, schaduw van bomen tijdens het lopen) tijdens de wedstrijd. Kortom tijd om die prestatie te bevestigen of eventueel te verbeteren bij een volgende wedstrijd. Die volgende wedstrijd was snel gevonden, namelijk in Noordwijkerhout.

 

In Noordwijkerhout vond het zwemmen plaats in het zwembad met als voordeel dat je tenminste zeker weet dat je inderdaad 1km zwemt. Buitenwater is ook leuk en hoort ook absoluut bij triathlon, maar ik blijf altijd naar afloop het gevoel houden of de zwemafstand wel klopt. Zeker als die afstand door een plezierjacht wordt bepaald dat op een “onwijs, verre afstand” verwijderd is van de start (Oud Gastel)… Voor het verder verloop van dit verhaal wil ik u attenderen dat ik bijna altijd wel iets heb, bijvoorbeeld: onderuitglijden in de laatste meters voor de finish, in je klikpedaal schieten bij het afstappen van de fiets tijdens de koppeltraining of de bocht verkeerd inschatten en de sloot inrijden. U raad het al, ik kan er weer één toevoegen aan dit rijtje en HET IS: Het onder bijna alle tri-atleten bekende fenomeen: je zwemt een baantje teveel!!!

Gelukkig was daar de vriendelijke grote reus, die mij aan het eind van de extra gezwommen 25 meter bij het hoofd pakte en zei:  je moet eruit, je bent klaar! Dus uit het bad en op naar het parc fermé. Fiets- schoenen aan, bril en helm op en fietscomputer aan en gaan! Fietsen ging top, jammer dat er in het 3e ronde een vrachtwagen precies voor mij het parcours opdraait en mij dwingt om bijna volledig te gaan surplacen! Dat kost je kostbare seconden en wellicht een minuut. Trouwens, die Giant kan ook in wedstrijdverband hoge snelheden halen (36,5 km/u gemiddeld over 43 km), misschien ligt het toch aan de fiets en niet diegene die erop zit of was het net andersom…? Vervolgens ben ik tijdens mijn looponderdeel nog toeschouwer van een gigantische valpartij met 4 fietsers bij de waterdrinkpost. Ik begrijp nog steeds niet wat die fietsers bezield om waterbekertjes aan te nemen met een vrij hoge snelheid en rijdend op elkaars achterwiel. Misschien toch voortaan je eigen bidon(s) vullen met drinken en het drinken bij waterpost alleen aannemen tijdens het lopen!!!

 

Bij de finish wordt ik door Irvin geattendeerd op het feit dat ik als 2e in de startserie ben geëindigd. Goed gedaan, leuke wedstrijd, maar er zullen wel een paar tri-atleten sneller zijn. Na het douchen loop ik de kantine in waar net de uitreiking begint van de recreatie 1/4 triathlon en wat blijkt, ondanks de eerder genoemde voorvallen ben ik met 02:12:13 als derde in de einduitslag geëindigd! Supertof en tevreden met deze prestatie, kijk ik alweer uit naar de volgende triathlonwedstrijd.  

 

Noot: wees gerust TVD-leden, dit jaar ben ik er niet met het clubkampioenschap i.v.m. vakantie, dus nog steeds maken o.a. Niclas en Johan de meeste kans op de titel van dit jaar.

 

Albert