Egmond aan Zee, Mountainbiken en lopen

24 januari 2011 |

Dit is een van de wedstrijden waaraan ik probeer elk jaar, net als de winter triathlon in Assen, deel te nemen.
Het is een goede stimulans om ook in de winterperiode ervoor te zorgen dat de conditie op pijl wordt gehouden.

De "wedstrijd" houdt in: op zaterdag 37 km mountainbiken over het strand en zondag een halve marathon, waarbij 10 km gelopen moet worden over het strand en terug door de duinen.
Het geel vond plaats in het weekend van 8 en 9 januari j.l.
De voorbereiding voor het fietsen waren niet echt ideaal. Vorst en sneeuw, dus lekker buiten trainen was er niet bij. Als alternatief veel getraind op de hometrainer, maar na 1,5 uur ben je dat wel zat. Wel was
het lekker weer om te lopen. Niet te warm en weinig wind. In december
gestart met de echte voorbereiding, waarbij ik de laatste week van december enkele loopjes van 15, 17 en 18 km heb afgewerkt.
Op vrijdagmiddag (7 jan.) op ons gemak naar Egmond gereden, waar we dit keer een hotel vlak bij de boulevard hadden geboekt. Een prima locatie aangezien alle starts vanaf de boulvard waren. 's Avonds een heerlijke pasta gegeten en bijtijds naar bed. Wat een verrassing toen we 's ochtends uit het raam keken en de vlaggen strak zagen wapperen.
Toen we in het startvak stonden voorspelde de speaker al dat het wel eens een slijtageslag zou kunnen worden. Windkracht 5 tot 7 en pal uit het zuiden. Ik had me op dat moment al voorgenomen en waarschijnlijk velen met mij, om in ieder geval te proberen in een groepje te blijven. In je "uppie" was je met deze storm verloren.
Tijdens de 17 km tegen de wind heb ik veel, niet getrainde, korte sprintjes moeten trekken om weer aan te sluiten wanneer iemand een gaatje liet vallen. Enfin, eindelijk kwam dan toch het keerpunt in zicht, nog even doorbijten door het rulle zand en dan met wind in de rug terug.
Dat gaf weer wat extra moraal. Er moesten onderweg nog wel een aantal ingebouwde hindernissen genomen worden, maar die neem je
in dit geval weer wat makkelijker. Aangezien ik de volgende dag nog de halve moest lopen probeerde ik zo relaxed mogelijk te fietsen want de geleverde inspanning voelde ik goed in de benen.
Na een slechte nacht (heel weinig geslapen) weer langzaam prepareren
voor het lopen. Gelukkig wat minder wind en gezien de hoeveelheid lopers was het iets makkelijker om een goede positie, zoveel mogelijk uit de wind, te kiezen
De eerste 5 km waren met de nog vermoeide benen zwaar. Ik werd links en rechts voorbij gelopen, dat ben ik overigens wel gewend, maar daarna kwam ik weer wat in mijn ritme en ging het lopen over het strand wel lekker.
Weer even doorbijten door het rulle zand, een helling op en via de duinen terug. Dit gaat "op en af" wat ik ook niet getraind had, dus soms even een hellinkje lopen. De laatste paar km naar Egmond kan je niet meer stuk. Ik finishte niet als eerste maar ook niet als laatste.
Al met al was dit toch weer een geslaagd "sportweekend" en hopelijk kan ik volgend jaar weer meedoen. Ik vind dit overigens ook een aanrader voor onze triathleten. Je kan n.l ook alleen fietsen of lopen.

Mijn tijden: fietsen: 2.34.19
lopen: 2.18.37

Joop Groeneweg