UT Team Triathlon 2019

31 mei 2019 | Irvin

Enschede 26 mei

 

Al sinds ik lid ben van de TVD wordt er met veel lof gesproken over dit evenement aan de oostgrens van ons land. Daar moet je echt bij zijn Rich, kreeg ik al meerdere malen te horen. Echt een gezellig en goed georganiseerd evenement op de campus van Universiteit Twente. Een sterk deelnemers veld en een heel leuk wedstrijd format. Na een aantal keren verstek te hebben laten gaan ben ik dit jaar toch overstag en heb ik me ook ingeschreven.

 

05:45 de wekker gaat. Een korte nacht achter de rug. Was pas 01:00 terug van een feestje. 2 vrienden vierden hun 40e verjaardag en het heugelijke feit dat ze ook al 40 jaar vrienden zijn. Zoiets mag je natuurlijk niet missen. Triathlon of geen triathlon. De alcoholische versnaperingen vloeiden de hele middag en avond rijkelijk maar die heb ik (hoe verleidelijk soms ook) toch maar aan me voorbij laten gaan. Op dit moment ben ik daar echter heel blij om.

 

06:30 in de auto richting Enschede. Een kleine 2 uur rijden. Gelukkig nog lekker rustig op Nederlandse snelwegen.

 

08:30 gearriveerd op de campus van Universiteit Twente. Snel alles uitpakken en voorbereidingen treffen voor de kwalificatie ronde. Een soort van super sprint. 175 m zwemmen, 8 km fietsen en 2.2 km lopen. Iets met gierende hartkleppen.

 

09:30 als eerste gaan de dames van start. TVD wordt vertegenwoordigd door Zoë, Hannie, Rosalie en Madeline. 10 minuten later starten de heren. De kwalificatie is, in tegenstelling tot de hoofdrace, individueel en er wordt gestart om de 10 sec. Ik zelf start als 4e. 7 banen zigzagend (zoals op de training) tot aan de overzijde van t bad. De start is goed, alleen omdat ik de kantelkeerpunten nog niet zo goed beheers (neem me gelijk voor daar meer op te gaan trainen) verlies ik kostbare seconden. In baan 5 word ik daardoor ingehaald door een snellere zwemmer. Hij probeert bijna over me heen te zwemmen, maar dat laten we natuurlijk niet gebeuren. Met een beetje ellebogenwerk zorg ik dat ik voldoende ruimte creëer zodat ik op eigen tempo door kan zwemmen. Eenmaal uit het water gas er op naar het wisselpunt. 8 km fietsen lijkt dan misschien niet zo veel maar door de wind is het best intensief. Enschede heeft een bochtig fietsparcours en veel bochten betekend ook veel accelereren. Een echte aanslag op de benen, maar die houden het prima. Binnen no time denderen we wisselzone 2 binnen. Even wat last om de schoenen goed aan te krijgen, maar dan hard op weg naar de finish. Aangezien het lopen mijn sterkste onderdeel is hoop ik hier nog wat seconden te kunnen pakken. Eigenlijk net te kort rondje om in een mooi ritme te komen maar met gemiddelde van 3:25 min/km mag ik niet klagen. Uiteindelijk kom ik als 13e overall binnen. Alle 3 de TVD-ers finishen qua eindtijd binnen 30 sec (Bjorn 7e en Marcel 12e). Dat zou in principe voldoende moeten zijn voor een finale plaats. Nu lekker even uitrusten en wachten op de definitieve uitslag.

 

11:30 de uitslag is binnen. Het gemiddelde van onze 3 tijden levert een 4e startplaats voor de finale op. Slechts 15 sec van de nummers 3. Dat biedt perspectieven.

 

13:45 tijd voor het echte werk. Samen met Marcel & Bjorn starten we in baan 4. Zoals gezegd een kleine 15 seconden na de nummer 3. Er wordt in de finale gebruik gemaakt van een zgn jachtstart en met ons startschot is de jacht op eremetaal dus geopend. Aangezien Bjorn de beste zwemmer van ons team is start hij op kop, gevolgd door Marcel en mij. Bjorn houdt zich goed in zodat wij mooi in z’n kielzog mee kunnen zwemmen. Kost wat moeite maar al snel halen we de nummers 3 in en uiteindelijk komen we na 475 m met een comfortabele voorsprong vrijwel tegelijk uit het water. Ik wellicht met een wat hogere hartslag dan de 2 heren voor mij, maar herstellen doen we na de finish wel. Snel naar T1 en de fietsen pakken. Gaat heel soepel en binnen de kortste keren razen we met kleine 40 km/u over het fietsparcours. Ik laat het eerste kopwerk even aan Marcel en Bjorn over om toch de hartslag wat naar beneden te krijgen. Dat lukt al snel en ik kan daarna (volgens mij) goed mijn steentje bijdragen. 5 ronden asfalt vreten en dan vlug naar T2. Deze keer een snellere wissel dan in de ochtend sessie. De hardloop schoenen gaan nu eenvoudig aan. Dit is mijn ding, 5 km knallen als een malle. De eerste km even de verzuring van het fietsen er uit lopen en dan gestaag het tempo opvoeren. We passen het tempo aan elkaar aan en in de tweede loop ronde (4 in totaal) ontdoen we ons van een ronde achterstand op de koplopers. Gesteund door de aanmoedigingen van het dames team (die inmiddels al gefinisht zijn) blijven we zo hard en constant mogelijk lopen om onze 3e plaats te verdedigen, de nummers 2 zijn op dat moment helaas al wel buiten bereik. Geen gekke dingen meer doen dus nu en gewoon de buit binnen halen. Met een looptijd van 17:32 komen we als 3e over de finish. Heel even uit hijgen en dan snel het 2e TVD heren team (bestaande uit Sander, Albert en Marco) aanmoedigen die uiteindelijk als 5e de finishlijn passeren.

 

Tot slot volgt nog de podium ceremonie en mogen we onze prijs in ontvangst nemen. Al met al dus een zeer geslaagde dag. Iedereen bedankt voor jullie bijdrage.

 

Richard den Hollander