Ironman Kopenhagen 2019

30 augustus 2019 | Erik V

Zondag 18 augustus was het zover, Ironman Kopenhagen raceday! Een wedstrijd over de klassieke afstand: 3.8 km zwemmen in zee, 180 km fietsen en 42.2 km (hard)lopen.

's Morgen vroeg (+/- 5:30 uur) opgestaan en daarna snel een licht ontbijt (wit brood met nutella, thee en koffie) naar binnen gewerkt, aankleden en lekker naar de start gewandeld. Fiets controleren, wisseltasjes controleren, wetsuit aan, afscheid nemen van de supporters en samen met Ron Schop het zwemstartvak in. Mijn zwemstrategie voor dit jaar was anders dan in eerdere wedstrijden over de hele afstand. Dit maal zou ik vooral ontspannen en technisch goed zwemmen. Het zeewater was rustig en frisjes (17°C). Na 1:06 uur stond ik weer weer op de kant, lekker gezwommen en vooral energie gespaard.
Snel gewisseld en volgens plan met 1:10 uur op de fiets om aan de rit van 180km te beginnen. Eerst een km of tien door de stad draaien en keren om vervolgens twee ronden ten noorden van Kopenhagen te rijden. Het fietsen ging zo makkelijk dat ik snel te hard reed. In het tweede deel maar eens een Dixi opgezocht en iets rustiger aan gedaan om niet te veel energie te verspillen. Na 5:12 uur kwam ik aan in de wisselzone waar m'n fiets netjes werd aangepakt en weggezet.
Snel wisselen en ruim onder de 6:30 uur begonnen met de marathon. Uiteraard eerst even voor een high five langs m'n supporters. De marathon was een sight seeing door de stad, langs prachtige gebouwen, de kleine zeemeermin en daarna "even" naar de cruiseterminal en weer terug. Het plan was om de eerste 30 km in ongeveer 3 uur te lopen zodat ik voldoende marge zou hebben om "op tijd" binnen te komen. Dat is gelukt, na 10:57 uur sporten werd ik door een enorme menigte binnengehaald: "You are an Ironman"!